Που χρησιμοποιείται το υγραέριο;

Back to Blog
7 604x350 1

Που χρησιμοποιείται το υγραέριο;

ΤΟ ΥΓΡΑΕΡΙΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΣ ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΥΞΗΣΗ

Το υγραέριο είναι μια εναλλακτική πηγή ενέργειας πολλαπλών χρήσεων, εξαιρετικά οικονομική, οικολογική και εύκολη στη χρήση, ενώ χρησιμοποιείται σε πολλούς κλάδους και εφαρμογές, στις οικίες, στον εμπορικό τομέα, στη βιομηχανία, και στην αυτοκίνηση.

ΟΙΚΙΑΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Η χρήση του υγραερίου ικανοποιεί, στον οικιακό τομέα, όλες τις ενεργειακές ανάγκες ενός νοικοκυριού (μαγείρεμα, παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, θέρμανση, ψύξη, συμπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας, όπως και χρήση σε δραστηριότητες κατά τον ελεύθερο χρόνο). Το υγραέριο, επίσης, προσφέρει στον καταναλωτή εύκολη, οικονομική και εντελώς αυτόνομη χρήση και συντήρηση της εγκατάστασης. Επιπροσθέτως, στη θέρμανση, μεγάλη ευελιξία παρουσιάζει η χρήση των επίτοιχων λεβήτων οι οποίοι παρέχουν πλήθος πλεονεκτημάτων.

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Ξενοδοχεία, Εστιατόρια, Εμπορικοί χώροι, Catering.

Η πολύ εύκολη εγκατάστασή του και η άμεση χρήση του σε τιμές πραγματικά ανταγωνιστικές, η σταθερή απόδοσή του, η διαθεσιμότητά του σε όλες τις εποχές του χρόνου, όλο το 24ωρο και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της Ελλάδας, εγγυώνται τη συνεχή ανάπτυξη της χρήσης του υγραερίου σε αυτό τον κλάδο.

Γεωργία & Κτηνοτροφία

Ξήρανση (καπνά, ρύζι, βαμβάκι, δημητριακά, τυρί, φρούτα, κ.λπ.) Ψήσιμο του καφέ. Κλίβανοι υπολειμμάτων αλεσμένων κρεάτων. Καύση και καταστροφή παρασίτων ανεπιθύμητων στις καλλιέργειες (ζιζανιοκτονία), όπου η χρήση του υγραερίου δεν μολύνει το έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα, αντίθετα με τα χημικά προϊόντα. Εκτροφή πουλερικών (το υγραέριο εγγυάται την ομοιογενή διάχυση της θερμότητας, επηρεάζοντας θετικά την ανάπτυξη των πτηνών και μειώνει τη θνησιμότητα των νεοσσών). Θερμοκήπια (σταθερή λειτουργία που επιδρά θετικά στην ανάπτυξη των καλλιεργήσιμων φυτών).

Αθλητισμός

Η χρήση του υγραερίου είναι πολύ διαδεδομένη στις αθλητικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται μακριά από το δίκτυο φυσικού αερίου ή το κόστος σύνδεσης σε αυτό είναι υπέρογκο. Η χρήση του δε, είναι πιο οικονομική για τη θέρμανση και για το ζεστό νερό στις ντουζιέρες.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Το υγραέριο είναι το ιδανικό καύσιμο για ορισμένους κλάδους που χρειάζονται, στο στάδιο παραγωγής, υψηλή θερμική ισχύ και σταθερή απόδοση στο σημείο χρήσης. Μερικοί κλάδοι που σήμερα χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο το υγραέριο είναι οι εξής: τροφίμων, μεταλλουργίας, υαλουργίας, παραγωγής χάρτου, κεραμικών, πολύτιμων μετάλλων, κατεργασίας δερμάτων, βαφών μετάλλων, θερμικής επεξεργασίας συνθετικών/ πλαστικών υλών, θερμοεπεξεργασίας των συσκευασιών από νάιλον/πλαστικό, ξήρανσης/αφαίρεσης βαφών, επεξεργασίας ρητίνης, αδιαβροχοποίησης, συγκολλήσεων, ξήρανσης γύψου με τη χρήση φλόγας, στα ναυπηγεία, σε ψυκτικές εφαρμογές, κ.λπ. Σαν προωθητικό σε φιάλες σπρέι ( αντικαθιστώντας τα CFC που ευθύνονται για την τρύπα του όζοντος και απαγορεύτηκαν με το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ).

ΥΓΡΑΕΡΙΟΚΙΝΗΣΗ

Όλος ο πλανήτης κινητοποιείται για να βρει εναλλακτικές λύσεις σε ό,τι αφορά στα παραδοσιακά καύσιμα ( βενζίνη και πετρέλαιο) που ευθύνονται κατά κύριο λόγο (25%) για τη μόλυνση της ατμόσφαιρας. Το υγραέριο είναι η πιο αξιόπιστη εναλλακτική λύση, χωρίς να παρουσιάζει προβλήματα διάβρωσης που προκαλούνται από τη μεθανόλη και την αιθανόλη. Επιπλέον δεν περιέχει: βενζόλιο, μόλυβδο και πολυμερείς αρωματικούς υδρογονάνθρακες και σχεδόν καθόλου θείο. Έχει αποδειχτεί κατά αδιαμφισβήτητο τρόπο το οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος από τη χρήση του υγραερίου σε σύγκριση με τη βενζίνη, χωρίς να επηρεάζεται η απόδοση του οχήματος. Επίσης, η Επιτροπή Εναλλακτικών Καυσίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρει: «Το υγραέριο είναι μία από τις διαθέσιμες πηγές ενέργειας που επιτρέπει την αντικατάσταση σε ποσοστό 20% (δεδηλωμένος στόχος) των συμβατικών καυσίμων». Στις Η.Π.Α. οι ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν προνόμια για τα αυτοκίνητα που κινούνται με υγραέριο.

ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ

Το υγραέριο, λόγω των χαρακτηριστικών του, είναι εξαιρετικά κατάλληλο γι” αυτό τον κύκλο μετατροπής της ενέργειας, όπου η πρωτογενής ενέργεια, το υγραέριο, μπορεί να παράγει θερμότητα, ψύξη και ηλεκτρική ενέργεια, μειώνοντας τις απώλειες, τη μόλυνση του περιβάλλοντος και το κόστος. Η πολυπαραγωγή (σήμερα εφαρμόζεται ως επί το πλείστον στα θερμοκήπια) είναι η διαδικασία που δεν παράγει μόνο θερμότητα, ψύξη, ηλεκτρική ενέργεια, αλλά ανακτά τις εκπομπές του CO2 που δημιουργούνται από την καύση του υγραερίου και τις επαναφέρει στο θερμοκήπιο για την καλύτερη ανάπτυξη των φυτών.

Πηγή: petrogaz.gr

Share this post

Back to Blog
Μετάβαση στο περιεχόμενο